WordPress sneller maken en testen

  • door

WordPress is heel erg makkelijk in het gebruik, door het eenvoudig kunnen aanmaken van pagina’s en blogberichten, en het makkelijk kunnen verwerken van afbeeldingen. Maar het is niet specifiek gebouwd met snelheid als belangrijkste doel.

En snelheid is wel heel belangrijk. Niet alleen omdat snelheid een rankingfactor is in zoekmachineresultaten bij Google, maar vooral omdat de gemiddelde internetter verwend is door hoge internetsnelheden, en dus ook verwacht dat jouw site snel laadt.
Is jouw site traag, dan bestaat het risico dat je bezoeker zijn heil elders gaat zoeken, nog voordat je site geladen is.

Dit geldt in het bijzonder voor mobiele bezoekers. Vooral omdat mobiel internet vaak qua snelheid nogal te wensen overlaat.

Er zijn een aantal dingen die je redelijk eenvoudig kunt doen, maar het merendeel van de dingen die moeten worden gedaan om je site sneller te maken zijn redelijk technisch.

Om bij het begin te beginnen:

Meten is weten. Als je niet weet wat de prestaties van je site zijn voor dat je begint met aanpassingen, dan weet je ook niet hoeveel je verbetert, en wat je moet verbeteren om je site sneller te maken.

Meet zelf de snelheid van je site met deze sites / tools:

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights

 

 

PageSpeed Insights analyseert de inhoud van een webpagina en genereert vervolgens suggesties om die pagina sneller te maken. Het merendeel van deze suggesties is nogal aan de technische kant, en er zal behoorlijke programmeerkennis nodig zijn om ze uit te voeren.

Pingdom

Website speed test

 

 

 

Pingdom biedt uitgebreide mogelijkheden om de uptime van je site te monitoren, en ook de performance. Veel diensten zijn betaald, de performance metrics zijn gratis te gebruiken.

Webpagetest

WebPagetest - Website Performance and Optimization Test

 

 

Webpagetest biedt inzicht in laadtijden van alle onderdelen van je site, en ook in de effectiviteit van een cachingtool. Ook kun je de testlocatie instellen, en het soort gebruikte browser.

GTmetrics

GTmetrix Website Speed and Performance Optimization

 

 

GTmetrics is een gratis te gebruiken site die de performance van je site op meerdere manieren meet, en ook herkent of je een WordPress site hebt, en daar specifieke tips voor geeft.

De resultaten die deze tools teruggeven kunnen nogal wat verwarring oproepen.
Daarom hier wat belangrijkste termen en waarom ze belangrijk zijn:

Load time
De tijd die het de browser kost om de gehele site geladen te krijgen. Die is logisch.

First byte
Strikt genomen is dit de tijd die het duurt voordat een browser de eerste byte code van de server ontvangt. Webpagetest noemt dit First Byte, Google noemt het: ‘Server Response Time’. De andere twee benoemen hem niet, maar laten deze tijd zien in de ‘waterval’. Server response tijd is niet helemaal een goede benaming, omdat weliswaar de reactietijd en snelheid van de server meetelt, maar de first byte van een WordPress site moet worden samengesteld door php en acties op de database. Hoe je site in elkaar zit is dus van grote invloed op die snelheid.

Van belang om te weten is dat snelheid bij Google meeweegt in de resultaten (ranking), en dit is één van de factoren die wordt gemeten.

Requests
Het aantal keer dat een browser contact moet maken met de server om alle informatie op te halen.

Je zult zien als je alle vier de tools naast elkaar gebruikt, dat ze overeenkomsten hebben, maar ook onderdelen waarin ze van elkaar verschillen. Waar bijvoorbeeld de ene tool met betrekking tot afbeeldingen alleen aangeeft dat ze gecomprimeerd moeten worden, geeft de andere tool de aanvullende tip dat ze qua dimensies ook aangepast moeten worden wanneer ze bijvoorbeeld kleiner op de webpagina worden weergegeven dan ze daadwerkelijk zijn.

Minify

Het minimaliseren van javascript, html en css bestanden. Meestal worden deze bestanden geschreven door mensen, voor mensen, met de nodige witruimte tussen regels. Dat maakt het leesbaar, maar om uitgevoerd te kunnen worden is al die witruimte niet nodig.

Er zijn cachingplugins die bestanden kunnen minimaliseren, maar die zou je moeten testen totdat je het gewenste resultaat hebt. In mijn ervaring zijn de minify opties van die plugins niet optimaal, ik minify vrijwel altijd zelf alle nodige bestanden.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen hebben een enorme impact op de laadtijd van een website. Afbeeldingen zijn grote bestanden, die in één keer van de server worden gedownload naar je browser. Dat kost de nodige bytes, en dus de nodige tijd.

Afbeeldingen kunnen worden geoptimaliseerd door onnodige beeldinformatie uit de afbeelding te strippen. Dat kan lossy, of lossless. Bij de lossless methode ziet je met het blote oog geen verschil met de originele afbeelding, bij lossy mogelijk wel. De tool van Google geeft een aantal tips over goede software om afbeeldingen te optimaliseren. Ook kun je een online tool als Kraken gebruiken.

Ook niet onbelangrijk, zorg dat een afbeelding niet groter is dan die op de pagina wordt weergegeven. Dat scheelt onnodige data die verstuurd moeten worden.

Caching

Caching zorgt ervoor dat er statische html pagina’s aan je bezoekers worden geserveerd in plaats van dynamische pagina’s die iedere keer via php en database requests moeten worden samengesteld. De snelheidswinst die hiermee wordt gehaald is over het algemeen aanzienlijk.

De beste caching plugins

De meest eenvoudige methode om zelf je WordPress site sneller te maken is om caching op je site in gebruik te nemen.
Bijvoorbeeld met een caching plugin als;

  • W3Total Cache
  • WP Super cache
  • WP fastest cache
  • QuickCache
  • Hyper cache

De laatste drie in dit rijtje kunnen niet worden gecombineerd met een CDN (Content Delivery Network).

W3Total Cache kan je html, javascript en css bestanden minificeren, net als WP super cache, maar niet altijd met het beste resultaat…
Maar de cachingopties zijn op zichzelf al in staat tot een flinke snelheidsverbetering. In een volgend bericht leg ik uit hoe je het meeste uit W3Total Cache kunt halen.